Blåbärspaj

Ingredienser:

 

Pajskal
3 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
1 dl kokosolja (det går att använda smör istället)
1 msk rapsolja
1 msk honung/socker
0,75 dl kallt vatten
1 äggula

Fyllning
4-5 dl blåbär
1 msk potatismjöl
2 msk strösocker eller honung

 

Garnering

VaniljsockerGör så här:
1. Vispa  kokosolja och rapsolja fluffigt med  elvisp och ställ i kylskåpet i minst 15 minuter så att det stelnar. Ta ut oljeblandningen från kylen och blanda med mjölet ordentligt först. Tillsätt sedan äggulan, honung eller socker, vatten och arbeta ihop degen hastigt. Tryck ut degen i en 20-24 cm pajform med avtagbar botten. Ställ degen 15 minuter i frysen. Sätt på ugnen direkt på 225°C och låt det bli ordentligt varm medan  degen vilar i frysen.

2. Ta fram pajskalet och grädda den direkt det mitten av ugnen. Förgrädda 10-15 minuter. Blanda blåbär med potatsimjöl, socker eller honung ordentligt. Ta ut pajskalet och fördela fyllningen och grädda på nytt 10-15 minuter. Övervaka pajskalet så att kanterna inte bränns eftersom ugnar varierar. Pudra pajen med vaniljsocker när den svalnat lite.

Tops:
1. Om du ska använda smör istället för kokosolja så behöver du inte vispa med rapsolja, utan uteslut rapsoljan helt. Blanda smör direkt med mjölet och övriga ingredienser.

2. Lägg på rårörda blåbär utan att värma upp dem för att bevara all näring. Grädda bara pajskalet ordentligt. Blanda socker och blåbär och lägg på ett lätt avsvalnad pajskal.

 

Om du använder smör så ska du utesluta rapsolja. 

print this page 

Skriv ut receptet