Chokladkaka med smak av lingon 

Ingredienser:

1, 1/4 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

2 mellanstora ägg
1 + 1 msk honung
3 msk kakao
1 dl kokosgrädde/grädde
2 msk kokossocker/råsocker
3/4 dl rumstempererad kokosolja (smakfri)

1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl frysta lingon

Garnering
2 dl kokosgrädde/sojagrädde/grädde
1 msk honung
lingon
lingonpulver (kan uteslutas)

 

 

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 175°C. Smörj och bröa en 19 cm rund bakform med avtagbar botten. Ta fram en liten kastrull och smält kokossocker med vaniljpulver. Låt blandningen karamelliseras lite lätt och häll sedan över grädden, koka upp och låt svalna.

 

2. Dela äggvitor och gulor i separata skålar. Vispa äggvitan på medelhastighet tills den börjar bli vit. Blanda ner 1 msk honung och öka vispningen, fortsätt vispa till en fast och smidig maräng.

 

3. Vispa äggulor, kokosolja och 1 msk honung vitt och poröst. Ställ åt sidan.

 

4. Blanda mjöl, salt, bakpulver och sikta sist ner kakaon. Blanda grädden med äggule-blandningen och sedan med mjölblandningen. Blanda allt väl till en slät smet. Vänd sedan ner marängen och blanda samman allt försiktigt, men vispa inte.

 

5. Häll smeten i formen, strö över med lingon och grädda längst ner i ugnen 12–15 minuter. Ta ut kakan och låt den kallna helt.

 

6. Vispa grädde, lingonpulver, honung och bre sedan över kakan. Spara lite och spritsa längs kanten om så önskas. Toppa med lingon och pudra med lingonpulver.

 

Om du inte har lingonpulver så kan du vispa ner 1 msk citronsaft med grädden för att få samma lätta syrlighet som passar bra med chokladkakan. Grädden i kakan kan bytas ut till valfri mjölk. Skulle du vilja ha en sötare kaka kan du alltid pudra med vaniljsocker eller öka sötman från 1 msk honung till 2 msk.

 

print this page 

Skriv ut receptet