Chrisbels grova

Ingredienser:
6 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 dl svarta quinoa
1 dl russin 
5 dl vatten
2 msk olja
2 tsk salt
½ färsk ekologisk jäst

 

Gör så här:
1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt och övriga ingredienser och arbeta degen väl 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt 30–40 minuter.

 

2. Lägg degen på ett mjölat bakbord, knåda lätt och forma till ett runt bröd. Mjöla en rund brödkorg ordentligt och lägg i brödet (har man inga jäskorgar går det utmärkt med vanliga brödkorgar eller ett durkslag med en bakhandduk i). Täck brödet med en handduk så att brödet täcks helt för bättre jäsning. Låt jäsa 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 250°C. Tippa brödet från jäskorgen på en plåt med bakplåtspapper och grädda längst ner i ugnen i 25 minuter. Sänk värmen till 175°C och fortsätt grädda 30–45 minuter eller tills brödet har fått en fint gyllenbrun färg och hård skorpa. När brödet är riktigt gyllenbrun och fått en riktigt hård skorpa så är brödet klar. Låt brödet ligga på galler utan bakduk och kallna helt innan du skär upp det.

 

 

print this page 

Skriv ut receptet