Focaccia i långpanna

 

Ingredienser

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

6 ½ dl mjölk (valfri)

½ paket jäst (25 gram)

2 msk olivolja + 1–2 msk att smörja pannan och pensla brödet med

2 tsk salt

½ dl svarta oliver

några kvistar rosmarin

 

 

Gör så här:

1. Värm upp mjölken tills den blivit fingervarm (37°C). Smula jästen i en bunke, tillsätt mjölken och rör om tills jästen har löst sig helt. Tillsätt mjölet, saltet och oljan. Arbeta degen väl 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 8–10 minuter för hand. Låt degen jäsa 30–40 minuter.

 

2. Pensla en långpanna med olja. Arbeta degen i bunken och vänd sedan ner i långpannan, tryck ut degen med handen över hela pannan, pensla lätt med olja, tryck ner oliverna och strö över rosmarin. Låt degen jäsa ytterligare 20–30 minuter övertäckt med en bakduk.

 

3. Värm ugnen till 220°C. Grädda focaccian i 20–30 minuter eller tills den har fått fin gyllenbrun färg. Låt focaccian svalna lite under bakduken innan du skär upp den.

(Du kan även toppa focaccia med andra kryddor, soltorkade tomater och fetaost)