Grova chokladbaguetter 

Ingredienser till 3 stora baguetter

1 påse (750 g) Chrisbels Glutenfria mjölmix

1 dl linfrö

1 dl malda linfrön

2 dl surdegsgrund 

1 msk socker, honung eller sirap

3 tsk salt

3 msk olja (neutral)

8 ½ dl ljummet vatten

1 dl hackad mörkchoklad

 

 

 

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser utom choklad och arbeta degen i en hushållsmaskin 6–8 minuter eller för hand 8–10 minuter. Låt degen jäsa minst 8 timmar.

 

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Dela degen i tre lika stora delar och knåda sedan in chokladen in i degen. Forma till avlånga baguetter. Lägg dem på en baguetteplåt eller på en vanlig plåt med bakplåtspapper. Snitta baguetterna diagonalt på ovansidan och låt dem jäsa 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 250°C. Pensla baguetterna med vatten och strö över lite mjöl. Grädda längst upp i ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175°C, ställ baguetterna i mitten av ugnen och fortsätt grädda 15–20 minuter eller tills de har fått en fin gyllenbrun färg och hård skorpa. Gör helst degen på kvällen och grädda på morgonen för bäst resultat. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

 

OBS! Innan du bakar ut degen: Glöm inte att spara 2 dl surdeg i en glasburk till kommande surdegsbak. Förvara burken i kylskåp, locket ska inte vara helt stängt eftersom surdeg behöver syre. Surdeg håller en vecka i kylskåpet.

 

 

print this page 

Skriv ut receptet