Grovt surdegsbröd

Ingredienser till 2 bröd

1 påse (750 g) Chrisbels Glutenfria mjölmix

8 ½ dl ljummet vatten

1 dl malda linfrön

1 dl bovetemjöl

1 surdegsgrund (2 dl)

½ dl mörk sirap

2 tsk salt

3 msk olja (neutral)

 

 

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser och tilsätt olja, sirap, salt, surdegen och vatten. Arbeta degen väl, 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 8-10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt i minst 8 timmar eller över natten..

 

 

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Dela degen i två lika stora delar och forma dem runda. Skär fina mönster på brödet och låt dem jäsa 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 250°C och grädda längst ner i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175°C och fortsätt grädda 30–45 minuter eller tills brödet har fått en fin brun och hård skorpa. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

 

* OBS! Innan du bakar ut degen: Glöm inte att spara 2 dl surdeg i en glasburk till kommande surdegsbak. Förvara burken i kylskåp, locket ska inte vara helt stängt eftersom surdeg behöver syre. Surdeg håller en vecka i kylskåpet. Du kan baka brödet på kvällen och låta det jäsa över natten. 

  

 

 

 

Skriv ut receptet

print this page