Morotslimpa

Ingredienser
7 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
6 ½ dl vatten
1½ dl finrivna morötter
½ dl solrosfrön
½ paket (25 g) färsk jäst
2 msk olja
2 tsk salt
1 tsk socker (valfri sort)

 

Gör så här:
1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, socker och morötterna. Tillsätt mjölet och arbeta degen väl, 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 8–10 minuter för hand. Tillsätt solrosfröna på slutet och blanda en liten stund.

 

2. Smörj och bröa med solrosfrön botten på en 1½ liters brödform. Plocka bort ca 1 dl av degen och lägg åt sidan. Häll sedan degen i formen, jämna ut med en sked. Ta fram degen du la åt sidan och gör en fläta. Om degen är kladdig kan använda lite mjöl. Låt degen jäsa 20–30 minuter. Om brödet jäser för mycket är risken stor att den sjunker vid gräddningen.

 

3. Sätt ugnen i tid på 250°C. Pensla brödet med lite vatten och strö över solrosfrön. Grädda brödet längst ner i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175°C och fortsätt grädda 30–45 minuter eller tills brödet har fått en fin gyllenbrun färg och hård skorpa. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

 

Tips: När man gräddar glutenfria tyngre bröd så är det viktigt att det gräddas längst ner och att ugnstemperaturen är hög. Det är då som brödet får en kraft underifrån för att resa sig bra. När man har en låg ugnsvärme så kan brödet bli degigt i botten. Därför är det viktigt att man lär känna sin ugn när man bakar. Skulle man ha dålig undervärme i sin ugn så rekommenderar jag att man lägger ugnsgaller direkt på ugnsbotten och sedan brödet uppe på, då gräddas brödet bättre. Låt brödet gräddas så de första 15 minuterna, och sedan så flyttar man brödet längre upp och fortsätter grädda 30–45 minuter. 

 

print this page 

Skriv ut receptet