Petit chouxe semlor med nutella

Ingredienser (6 semlor)

2 dl vatten
3 små ägg eller 2 stora
50 gram smör/kokosolja
1 tsk mald kardemumma
1 ½ dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

 

Fyllning

3 dl grädde(valfri sort)
1/2 tsk kardemumma eller vaniljpulver
1 msk socker/honung
1 dl nutella
2-3 tsk vaniljsocker

 


Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C strax innan du börjar med degen så att ugnen hinner blir varm.  Ta fram en tjockbottnad kastrull. Koka upp vatten, kardemumma och smör. Tillsätt sakta mjölet i det kokande vattnet samtidigt som du rör kraftigt och fort så att inga klumpar bildas. Ta bort från spisen och låt svalna. 

2. Knäck ner ett ägg i taget i degen och vispa tills degen blir slät och len. Använd helst elvisp då tar du bort alla små klumpar. Klicka eller spritsa 6 stycken lika stora bullar på en plåt med bakplåtspapper. Bullarna kan du också forma med händerna. Olja händerna lätt med kokosolja eller neutral olja och forma lika stora runda bollar. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Öppna inte ugnen förrän efter 10-15 minuter, eftersom bullarna då sjunker och blir helt platta. När det har gått 20-25 minuter, stäng av värmen, öppna ugnen och släpp ut ångan. Stäng igen ugnsluckan och låt bullarna ligga kvar 5 minuter till.  Bullarna bör inte vara för bruna på toppen utan bara lätt gyllenbruna. 
 

 

Gör egen Nutella

 

Raw Nutella
2 ½ dl hasselnötter
2 msk kokosolja
2 msk kakao
2 msk honung
1 tsk vaniljpulver

 

Gör så här:

Blötlägg hasselnötter över natten. Skölj dagen efter och mixa nötterna med övriga ingredienser till en slät kräm. Förvara Nutellan i kylen i en väl rengjord glasburk.

print this page 

Skriv ut receptet