Petit chouxe semlor 

Ingredienser (6 semlor)
2 dl vatten
3 små ägg eller 2 stora
50 gram smör/kokosolja
1 tsk mald kardemumma
1 ½ dl Chrisbels Glutenfria mjölmix


Fyllning

3 dl grädde (valfri sort)
1/2 tsk kardemumma
1 msk socker/honung
30-50 gram mandelmassa

1-2 msk mjölk eller grädde
2-3 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°Cstrax innan du börjar med degen så att ugnen hinner blir varm. Ta fram en tjockbottnad kastrull. Koka upp vatten, kardemumma och smör. Tillsätt sakta mjölet i det kokande vattnet samtidigt som du rör kraftigt och fort så att inga klumpar bildas. Ta bort från spisen och låt svalna. 

2. Knäck ner ett ägg i taget i degen och vispa tills degen blir slät och len. Använd helst elvisp då tar du bort alla små klumpar. Klicka ut eller spritsa 6 stycken lika stora bullar på en plåt med bakplåtspapper. Bullarna kan du också forma med händerna. Olja händerna lätt med kokosolja eller neutral olja och forma lika stora runda bollar. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Öppna inte ugnen förrän efter 10-15 minuter, eftersom bullarna då sjunker och blir helt platta. När det har gått 20-25 minuter, stäng av värmen, öppna ugnen och släpp ut ångan. Stäng igen ugnsluckan och låt bullarna ligga kvar 5 minuter till.  Bullarna bör inte vara för bruna på toppen utan bara lätt gyllenbruna. 

3. Ta ut bullarna och låt dem kallna helt. Om man har otur med ugnen kan bullarna sjunka ihop en aning men det gör ingenting. Det lilla hålet kommer man ändå att fylla med mandelmassa. Skär av ett tunt lock och klicka lite mandelmassa på varje bulle. Vispa grädden med socker, tillsätt kardemumma eller vaniljsocker och spritsa eller toppa bullarna. Lägg på locket och pudra med vaniljsocker.


print this page 

Skriv ut receptet