Rabarber och jordgubbskaka

Ingredienser:
1½ dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
1 dl mandelmjöl
2 ägg
½ dl björksocker eller vitt socker
½ dl honung
3/4 dl kokosgrädde/sojagrädde/laktosfri grädde
3/4 dl kokosolja/neutral olja 
1 ½ dl rabarber och jordgubbskräm
1 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver

Topping
1 dl vispgrädde
2 tsk honung eller agave
1-2 dl jordgubbar

Rabarber och jordgubbskräm

5 dl skurna rabarber
225 gram ekologiska jordgubbar(ett paket)
10-12 dadlar


Till servering
2 dl grädde (valfritt)
2 dl rabarber och jordgubbskräm

Gör så här:

1. Börja med att göra rabarber och jordgubbskräm. Tina jordgubbarna först. Koka rabarber och jordgubbarna tills rabarber har blivit mjuka. Lår kallna. Mixa i mixern dadlar, krämen och vaniljpulver. Låt krämen stå åt sidan tills du gör kakan.


2. Sätt ugnen på 175°C. Använd en 17–19 cm rund bakform med avtagbar kant, smörj och bröa med kokos eller mandelmjö. Vispa ägg och socker ca 1 minut. Tillsätt honung och fortsätt vispa tills smeten blir vit och porös. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver.

3. Blanda olja och grädden med äggblandningen. Tillsätt mjölblandningen och blanda allt till en slät smet utan att vispa. Mät upp 1 ½ dl rabarber- och jordgubbskräm. Häll smeten i formen och klicka sedan krämen över smeten på olika ställen.

4. Grädda kakan längst ner i ugnen 25–30 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar vid slutet av gräddningen. Låt kakan svalna något innan du stjälper upp den. Vispa grädden och agave. Bre över kakan. Toppa med jordgubbar och pudra med vaniljsocker. Servera kakan med mera grädde (om så önskas) och rabarber- och jordgubbskräm.

 

 

print this page 

Skriv ut receptet