Lussekatter med choklad

Ingredienser till 20–25 lussekatter

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

4 dl vatten

1 dl kokt potatis (pressad eller riven)

1 påse saffran (0,50 g)

2 ägg

3/4 jäst (37 g)

1 ½ dl socker eller honung

100 g smör eller kokosolja

1 krm salt

1–2 msk kokosolja eller neutral matolja

Pensling

1 ägg

Garnering

50 g choklad

1 msk grädde (valfritt)

 

 

Gör så här:

1. Alla ingredienser ska vara rumstempererade. Kokosolja ska inte vara smält utan lagom hård. Värm upp vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen och rör tills den löst sig helt. Vispa ägget och blanda med vattnet. Stöt saffranet med lite socker i en mortel. Blanda med vatten- och äggblandningen och rör tills det löst sig helt. Tillsätt mjölet och den kokta potatisen och arbeta degen 4–5 minuter i hushållsmaskin eller för hand 5–7 minuter. Degen blir ganska hård tills du tillsätter socker och smöret.

 

2. Tillsätt sockret eller honung och blanda en stund tills det har blandats in i degen. Tillsätt sedan smöret eller kokosoljan och blanda bara en kort stund. Degen blir ganska lös men blir lite hårdare under jäsning. Låt degen jäsa under en bakduk 20–30 minuter.

 

3. Sätt ugnen på 250°C så att den blir riktigt varm innan du brörjar rulla bullarna. Smält lite kokosolja eller ta fram vanlig neutral olja. Ta upp degen på bakbordet. Om degen är för lös tillsätt mera mjöl (ca ½-1 dl) arbeta degen sedan smidig och hanterbar. Rulla bullarna med hjälp av oljan genom att du oljar dina händer lätt mellan varje bulle.  Låt bullarna jäsa 5 minuter, inte längre. Överjästa bullar sjunker efter gräddningen. Så planera tiden.

 

4. Pensla varje bulle med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter. Låt bullarna kallna. Smält chokladen och grädden på svag värme i en kastrull. Ringla eller spritsa över bullarna.

 

Bullarna är mjuka och fluffiga upp till 4 timmar utan att de behöver förvaras i frysen. 

 

Viktigt att veta:

Skulle din deg vara rätt lös så kan du tillsätta mera mjöl eftersom storleken på äggen varierar. Tillsätt mera mjöl precis då du ska baka ut bullarna. Degen ska vara hanterbar med händerna utan att fastna för mycket men ändå rätt kladdig. När du börjar rulla bullarna ska ugnen redan vara varm eftersom bullarna ska jäsa bara 5 minuter och inte mer. 

 

Skriv ut receptet

print this page