Saffranscheesecake

Ingredienser:
Botten
2 ½ dl fint krossade pepparkakor
8-10 soltorkade fikon
1-2 msk kokosolja

Fyllning
2 dl cashewnötter (blötlagda i minst 6 timmar)
1 mindre butternutpumpa (1 ½ dl pumpakött)
1/4 - ½ dl agave/honung/lönnsirap
½ - 3/4 dl limesaft (ca 2 eko lime)
1 dl vatten
1 påse saffran (0,5 g)
100 g kokosolja i fastform (smaklös eller med smak)

Garnering
lime
fikon
pepparkakssmulor

 

Gör så här:
1. Botten: Blanda alla ingredienser till en deg och tryck ut i en 19-20 cm bakform med avtagbar botten. Ställ in i kylen.

2. Fyllning: Rosta pumpan i ugnen och skrapa sedan ut det finaste köttet. Det får inte förekomma några hårda kanter. Stött saffran med lite kokossocker. Börja först med att hälla in i mixern vatten,saffran, agave, kokosolja, lime, pumpa och mixa ca 30 sekunder. Tillsätt cashewnötter och fortsätt mixa till en slät och fin krämig smet. Ha tålamod eftersom vissa mixer är olika starka, så ha inte så bråttom utan smeten måste vara riktigt len och fin.

3. Smaka av smeten och se om du behöver tillsätta mera sötma eller limesaft. Hitta din balans du tycker om mellan sötman och syrlighet. Häll smeten över paj botten och ställ sedan i frysen i 1 timme, inte mer. Ta ut cheesecake och ställ i kylen minst 8 timmar.

4. Dekorera cheesecake med färska fikon och lime skivor. Servera cheesecake med en skiva lime. Det smakar bättre (enligt mig) när man pressar ut lite lime över cheesecake.