Släta saffransbullar

Ingredienser:
9 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
3 dl vatten
150 g smör
1 ½ dl socker
1 msk kesella
2 ägg
1 paket saffran
3/4 färsk jäst (37 g)
1-2 tsk neutral olja(att olja händer om det behövs att forma bullarna)

Garnering
1 dl mandel spån
Vaniljsocker

Pensling
1 ägg

 

Gör så här:
1. Alla ingredienser ska vara rumstempererade. Värm upp vattnet så att det blir fingervarmt. Smula ner jästen och rör tills den löst sig helt. Vispa ägg och blanda med vatten. Stöt saffran med lite socker i en mortel. Blanda med vatten- och äggblandningen och rör tills det löst sig helt. Tillsätt kesella, smör, mjöl och arbeta degen 6–8 minuter i hushållsmaskin eller för hand 8–10 minuter. Tillsätt sedan socker och knåda för hand in i degen. Låt degen jäsa under bakduk 30 minuter

3. Ta upp degen på bakbordet. Forma 18-24 släta bullar och lägg dem i dubbla bullformar eller ställ formarna i en muffinsplåt för att bullarna ska hålla formen bra och bli stadiga och fina. Täck bullarna med en bakduk och låt dem jäsa 40 minuter. Bullarna bör jäsa nästa dubbel så stora.

4. Sätt ugnen på 250°C 10 minuter innan så att ugnen blir riktigt varm innan bullarna har jäst klart. Pensla varje bulle med uppvispat ägg och strö över med mandel spån. Grädda mitt i ugnen 6–8 minuter. Låt bullarna kallna. Pudra med vaniljsocker