Sockerkakssemlor 

Ingredienser till 6 semlor
4 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
2 dl vatten

1 ägg
½ dl riven kokt potatis
½ färsk jäst
½ dl socker eller honung (ej flytande)
25 g smör eller 1/4 dl kokosolja (ej smält) 
1 knivsudd salt
½ tsk kardemumma


Fyllning
2 msk mjölk (mandel eller annan du äter)
50 g mandelmassa (köpt eller egengjord)
3-4 dl vispgrädde eller kokosgrädde
1-2 msk socker eller honung/agave
½ dl frystorkade hallon (krossade)


Garnering
florsocker


Gör så här:
1. Värm upp vattnet till 37 grader (fingervarmt), tillsätt jästen och blanda tills den har löst sig helt. Blanda ner den rivna potatisen, salt och mjölet. Blanda allt ordentligt för hand i minst 3 minuter. Tillsätt socker och fortsätt blanda tills det har blandats in i degen. Tillsätt sedan smöret och knåda en stund. Låt degen jäsa under en bakduk  20-30 minuter. 

2. Lägg degen på en mjölad arbetsbänk och dela degen till 6 lika stora delar. Forma delarna runda och lägg dem i en varsin ordentligt smord litensockerkaksform. Låt dem jäsa ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225°C direkt så den hinner bli varm medan bullarna jäser. Grädda i mitten av ugnen 10-15 minuter. Låt dem kallna helt under en bakduk.

3. Blanda mandelmassa och mjölk. Vispa grädden med socker eller honung och tillsätt de krossade
hallonen. Skär tunna lock på toppen av bullarna. Hålet finns redan tack vare sockerkaksformens mitt, så du kan nu bara fylla med mandelmassa. Spritsa eller klicka grädden på toppen. Lägg på locket och pudra med florsocker och lite krossade hallon.


Servera semlorna nygjorda. 

Skriv ut receptet