Surdegsbaguetter

Ingredienser (3 baguetter):
8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
surdegsgrund (1 ½ dl)
1 msk socker, honung eller sirap
2 tsk salt
2 msk olja (neutral)
6 ½ dl vatten
1 äggvita (kan uteslutas)

 

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser och arbeta degen i en hushållsmaskin 6–8 minuter eller för hand 8–10 minuter. Låt degen jäsa minst 8 timmar. (om du ska baka brödet över dagen och vill att den jäser fortare så värm vattnet till 37°C och baka brödet med)

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda med händerna så att dina fingrar går igenom degen. Då skapas bubblor och baguetter blir mycket fluffiga. Dela degen i tre lika stora delar och forma till avlånga baguetter. Lägg dem på en baguettplåt eller på en vanlig plåt med bakplåtspapper. Snitta baguetterna diagonalt på ovansidan, strö med mjöl och låt dem jäsa 30–40 minuter. Om det är kallare i köket nu när du bakar så rekommenderar jag att du sätter på ugnen på 200 grader i 2-3 minuter tills ugnen har blivit ljummen. Stäng värmen och ställ in brödet ca 30 minuter då jäser det fortare. Ta ut brödet och sätt på ugnen i tid.

3. Värm ugnen till 250°C. Lägg en ugnsplåt längst ner på ugnens botten och låt den bli varm. Lägg baguetterna längst ner i ugnen och häll direkt 2-3 msk vatten in i den varma plåten och stäng snabbt dörren. Grädda 25-30 minuter eller tills baguetterna har fått en fin gyllenbrun färg och hård skorpa.

* OBS! Innan du bakar ut degen: Glöm inte att spara ca 1 ½ dl surdeg i en glasburk till kommande surdegsbak. Förvara burken i kylskåp, locket ska inte vara helt stängt eftersom surdeg behöver syre. Surdeg håller en vecka i kylskåpet sedan måste den matas annars dör den ut.