Surdegshålkakor 

 

Ingredienser till 8–10 hålkakor

1 påse (750 g) Chrisbels Glutenfria mjölmix

1 ½ dl malda linfrön

1 dl bovetemjöl

8 ½ dl ljummet vatten

1 surdegsgrund (2 dl)

1 dl sirap

2 tsk salt

3 msk olja (neutral)

 

 

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser i en hushållsmaskin 6–8 minuter eller för hand 8–10 minuter. Låt degen jäsa i minst 8 timmar.

 

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk.* Dela degen i 8–10 bitar och kavla ut dem till rundlar, ca 12 cm i diameter. Tryck ut hål i mitten av rundlarna med hjälp av ett mindre snapsglas och nagga dem med gaffel. Låt kakorna jäsa 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 220°C och grädda kakorna i mitten av ugnen i 20–25 minuter eller tills de har fått ett fin brun färg. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

 

* OBS! Innan du bakar ut degen: Glöm inte att spara 2 dl surdeg i en glasburk till kommande surdegsbak. Förvara burken i kylskåp, locket ska inte vara helt stängt eftersom surdeg behöver syre. Surdeg håller en vecka i kylskåpet.

 

 

Skriv ut receptet

print this page