Surdegslimpa i järngryta

Ingredienser till 1 stort bröd

1 påse (750 g) Chrisbels Glutenfria mjölmix

1 ½ dl malda linfrön

1 dl bovetemjöl

8 ½ dl ljummet vatten

1 surdegsgrund (2 dl)

1 dl sirap

2 tsk salt

3 msk olja (neutral)

Järngryta

 

Gör så här:

1. Blanda alla ingredienser i en hushållsmaskin 6–8 minuter eller för hand 8–10 minuter. Låt degen jäsa minst 8 timmar.

 

2. Smörj en stor järngryta ordentligt. Forma brödet och lägg i grytan.* Skär fina mönster på brödet och låt jäsa 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 250°C och grädda längst ner i ugnen i 20 minuter. Sänk sedan värmen till 175°C och fortsätt grädda 30–45 minuter eller tills brödet har fått en fin brun färg och hård skorpa. Gör helst degen på kvällen och grädda brödet på morgonen för bäst resultat. Låt brödet svalna innan du skär upp det.

 

* OBS! Glöm inte att spara 2 dl surdeg i en glasburk till kommande surdegsbak. Förvara burken i kylskåp, locket ska inte vara helt stängt eftersom surdeg behöver syre. Surdeg håller en vecka i kylskåpet.

 

 

Skriv ut receptet

print this page