Surdegslimpa

Ingredienser till 1 limpa

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

7 dl vatten

1 dl bovetemjöl

1 ½ dl malda linfrön

½ dl sirap (valfritt)

1 surdegsgrund (2 dl)

2 tsk salt

2 msk olja (neutral)

 

Gör så här:

1. Blanda vatten, surdeg, olja, sirap, salt och mjölet. Knåda degen i en hushållsmaskin i 6–8 minuter eller för hand 8–10 minuter. Låt degen jäsa 6–8 timmar eller gör degen på kvällen precis innan du går och lägger dig så att den kan jäsa under natten.

 

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och spara 2 dl av degen till nästa gång du ska baka surdegsbröd. Forma resterande av degen till en limpan. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa på nytt 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 250°C. Snitta brödet diagonalt på ovansidan, pensla med vatten och strö sedan över lite mjöl. Grädda längst ner i ugnen 15 minuter. Sänk sedan värmen till 175°C och fortsätt grädda 30–45 minuter eller tills brödet har blivit lätt brunt och fått en fin hård skorpa. Låt brödet kallna på galler utan duk. Vänta med att skära upp brödet tills det svalnat helt.

 

OBS! När du bakar surdegsbröd ska du först göra surdegsgrund eller så har du sparat surdeg från föregående brödbakning. Varje gång när du bakar surdegsbröd ska du spara 2 dl surdeg och förvara den i kylskåpet tills du ska bakar surdegsbröd på nytt. Surdegen klarar sig i upp till en vecka i kylskåpet men sedan måste den matas med lite mjöl, vatten och socker.

 

print this page 

Skriv ut receptet