Valnötsbröd i långpanna  

Ingredienser
1 påse 750 g Chrisbels Glutenfria mjölmix
8 ½ dl vatten
1/4 färsk jäst
1 dl surdegc(som man gör själv)
3 msk olja
3 tsk salt
1 msk socker/brödsirap/honung
1 dl valnötter

Gör så här:
1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, socker (eller honung eller sirap) Tillsätt mjölet och arbeta degen väl, 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 8-10 minuter för hand. 

2. Olja en ugnsplåt och tryck ut degen jämt överallt. Krossa valnötterna. Olja brödet och strö över valnötter. Tryck lätt så valnötterna fastnar i degen. Lägg brödet i ugnen, stäng dörren och låt jäsa till dagen efter.

3. Så fort du vaknat ta ut brödet från ugnen och sätt ugnen på 250°C.
Grädda brödet längs ner i 15 minuter sedan. Flyttar sedan upp brödet i mitten av ugnen, lägger ett bakplåtspapper eller aliminiumfolie ovanpå brödet och fortsätt grädda 20-30 minuter eller tills brödet har fått lätt gyllenbrun färg.

 
Det är bra om pappret ligger över brödet så att valnötterna inte bränns under gräddningen.

 

 

print this page 

Skriv ut receptet