Vit chokladpaj

Ingredienser:
Pajskal
1 3/4 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
½ dl smaklös kokosolja eller smör
½ msk rapsolja
1/4 dl björksocker eller vitt socker
1 litet ägg
½ tsk bakpulver

 

Chokladfyllning
1 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix
2 ägg
1 vit choklad (går vegansk också)
1 dl kokosolja eller smör
½ dl honung
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver

 

Gör så här:
1. Vispa kokosolja, socker och rapsolja vitt och poröst. Tillsätt ägget och vispa in det i smör- eller oljeblandningen. Blanda mjöl och bakpulver separat och blanda sedan med smör- eller oljeblandningen till en deg. Låt degen stå ca 10 minuter.

 

2. Sätt ugnen i tid på 200°C. Tryck ut degen i en 17 cm springform med löstagbar botten. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 5–8 minuter eller tills den blivit lätt gräddad.

 

3. Under tiden pajskalet gräddas gör du fyllningen. Smält kokosolja vid ca 30 grader. Hacka chokladen i små, små bitar och blanda med kokosolja och rör tills chokladen smälter helt. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver separat och rör ner i chokladblandningen. Tillsätt honung och knäck ett ägg i taget och rör bara in utan att vispa.

 

4. Ta fram pajskalet och häll i fyllningen. Grädda mitt i ugnen 20–30 minuter. Om pajen blir lite brun på toppen vid slutet av gräddningen, täck med ett bakplåtspapper. När pajen är klar och har kallnat, pudra den med vaniljsocker och dekorera med ätbara blommor eller bär. Servera pajen med en klick grädde och bär, eller varför inte med bär sorbet och färska bär.

 

Bra att veta:
Om du gör pajskalet med smör så ska du utesluta rapsolja. Oljan används bara om man gör pajskalet med kokosolja. Har du tid så gör alltid pajen dagen innan, då smakar den ännu bättre. Nyttigare vaniljsocker kan du lätt göra genom att mala björksocker och tillsätta lite vaniljpulver. Vill du göra en större paj så kan du addera en ½ sats till och använda en 22 cm stor pajform.

 

print this page 

Skriv ut receptet