Morotsbröd i form

Ingredienser

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

6 ½ dl vatten

½ paket jäst (25 g)

2 msk olja

2 tsk salt

1 tsk socker, honung eller sirap

1 dl finrivna morötter

1 msk pumpafrön

 

Gör så här:

1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vattnet och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, socker (eller honung eller sirap), pumpafrön och morötter. Tillsätt mjölet och arbeta degen väl 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt 30–40 minuter.

 

2. Smörj och bröa en 1½ liters bakform. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och forma till en avlång limpa så den passar formens storlek. Lägg limpan i formen och låt jäsa övertäckt 30-40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 250°C. Pensla lätt med olja och strö över pumpafrön. Grädda brödet längst ner i ugnen i 20 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175°C och fortsätt grädda i 30–45 minuter, eller tills brödet är gyllenbrunt.  Låt brödet svalna innan du skär upp det.

 

Bra att veta: Brödet måste vara genomgräddat  annars kan den vara kladdig innuti på grund av att den innehåller ganska mycket vätska, både vatten och morötter.