Surdegsfrallor

 

Ingredienser till 10–12 frallor

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

6 ½ dl vatten

1 dl bovetemjöl

1 surdegsgrund (2 dl)

2 msk olja

2 tsk salt

1 msk socker, honung eller sirap

1 msk krossade valnötter

 ½ dl russin

 

Gör så här:

1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt (37°C). Tillsätt surdegen och blanda tills den har löst sig. Tillsätt olja, salt, socker (eller honung eller sirap), valnötter och russin. Tillsätt mjölet och arbeta degen väl 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand. Låt jäsa helst över natten eller dagen, men minst 6 timmar.

 

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk.* Dela degen 10–12 lika stora delar och forma dem runda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt 30–40 minuter.

 

3. Värm ugnen till 220°C. Pensla brödet med vatten och strö sedan över lite mjöl. Grädda frallorna i mitten av ugnen i 20–30 minuter, eller tills de är gyllenbruna.  Låt frallorna svalna innan du skär upp dem. Surdegsfrallor går att grädda direkt efter att de jäst första gången, utan att de behöver jäsa igen, men de blir då något mindre fluffiga.

 

 

* OBS! Innan du bakar ut degen: Glöm inte att spara 2 dl surdeg i en glasburk till kommande surdegsbak. Plocka ut nötter och russin ur surdegen du sparar. Förvara burken i kylskåp, locket ska inte vara helt stängt eftersom surdeg behöver syre. Surdeg håller en vecka i kylskåpet.

 

 

Skriv ut receptet

print this page