Valnötsbröd

 

Ingredienser till 2 bröd:

8 dl Chrisbels Glutenfria mjölmix

6 ½ dl vatten

½ paket jäst (25 g)

2 msk olja

2 tsk salt

1 msk socker, honung eller sirap

1 dl valnötter

 

Gör så här:

1. Värm vattnet tills det blir fingervarmt (37°C). Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt olja, salt, socker (eller honung eller sirap) och valnötter. Tillsätt mjölet och arbeta degen väl, 6–8 minuter i hushållsmaskin eller 8-10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt 30–40 minuter.

 

2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk. Dela degen i 2 lika stora delar och forma dem runda. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt 30–40 minuter.

 

3.Värm ugnen till 250°C. Pensla brödet med vatten och strö sedan över lite mjöl. Grädda brödet längst ner i ugnen i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175°C och fortsätt grädda i 20–30 minuter, eller tills brödet är gyllenbrunt.  Låt brödet svalna innan du skär upp det.